Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Bad Nieuweschans, 19-02-2022

De dag voor de tocht twijfelde ik er nog aan om mee te doen vanwege het weer. Storm Eunice raasde over Nederland.

Mijn wekker ging om 5.30 uur. Bad Nieuweschans is best wel een eind rijden en bij  het Julianaplein in Groningen waren omleidingen. In Groningen heb ik een paar keer heen en terug over de ring gereden maar uiteindelijk kwam ik weer op de A7. Tegen achten arriveerde ik bij de Poort van Groningen. Een aantal bekende stonden al klaar om van start te gaan dus schreef ik mij snel in.

De route beschrijving was ik door de haast vergeten. En toen werd mij gevraagd of ik een stukje wou schrijven voor het verenigingsblad. "En of ik ook wat foto's wou maken onderweg" Het overviel mij maar ik zei ja.

We gingen van start.
We liepen richting Oudeschans en daar hadden we onze eerste rust.

Het was nog te zien dat dit een oude vestigingstad is geweest.

De route ging richting Bellingwolde. Bij een sluisje ging het mis. Een pijl hebben we gemist

Wij volgden het Naoberpad langs een sloot. Het pad kwam uit op een verharde weg en even later kwamen we bij De Lethe, een natuurgebied ten oosten van Bellingwolde.

Ik besloot om aan te sluiten bij de 40 km lopers. In Bellingwolde ben ik dus niet geweest.

We staken de grens ( De grup ) met Duitsland over en slingerden door een prachtig stukje natuur richting Wymeer. Je kon hier wel zien dat storm Eunice hier geraasd had. Overal lagen takken en lagen er bomen om.

In Wymeer hadden we onze tweede rust.

De weg terug  liep over oude ( Dollard ) dijkjes.

Groningen is mooi. Ik hou van het weidse landschap.

"Weg van de snelweg" zeg ik altijd.  Tja en dan krijg je modder. Ha ha ha. Het was weer "aanmodderen".

Aangekomen bij De Poort van Groningen hebben we nog een rondje Bad Nieuweschans gedaan om de afgesneden route te compenseren.

Het was een fijne dag met nieuwe ontmoetingen Ieder heeft "een tas vol verhalen" en we hebben het getroffen met het weer.

Een hartelijke groet van,

Hennie Sinnema

(onder de foto's nog een verslag van Dies van Ee)

 

Inschrijftafel 3

Elk “normale” jaar verricht ik een vrijwilligerstaakje voor de Flal! Deze keer viel de brief van Arend (vrijwilligerscoördinator) in juni/juli 2021 in de bus: ingedeeld in Bad Nieuweschans voor inschrijftafel 3!

Zaterdagmorgen 19 februari 2022 liep de wekker af om half 6 en om half 7 zat ik in de auto naar Bad Nieuweschans. Ik had de trein willen nemen, maar storm Eunice stak daar een stokje voor. Toen ik tegen half 8 bij de startlocatie, de Poort van Groningen, aankwam was het daar één en al bedrijvigheid! De vaandels waren buiten al opgesteld, de computers en het pinapparaat werden geïnstalleerd, de parkeerassistenten stonden paraat, de vaste crew van de Flal was druk bezig met de voorbereidingen!

Tegen 10 voor 8 druppelden de eerste deelnemers binnen voor de 40 en 50 km, de echte diehards die zich niet hadden laten afschrikken door de slechte weersvoorspellingen, rondom half 9 gevolgd door de 25 km lopers.

Aan elke inschrijftafel zitten 2 personen, één voor het inschrijven en één voor het incasseren van het inschrijfgeld. Bij betaling ontvangt iedereen een consumptiebon voor een lekker kopje koffie of thee! Danella (secretaris van de club) en ondergetekende zaten aan de laatste tafel! Leuk is, dat je bij het inschrijven veel bekende gezichten ziet en ook heel leuk, dat je kennismaakt met andere leden van de Flal.

Wat komt er veel voorbereiding door vrijwilligers kijken voor er gelopen kan worden! Uiteraard moet er iemand zijn, die de route uitzet, meestal iemand uit de omgeving die alle paadjes in de omgeving kent! De route wordt door een aantal mensen een paar weken van tevoren voorgelopen, er kunnen immers zaken veranderd zijn, of wegen, bruggen en viaducten niet begaanbaar zijn. Dan moet de route nog bepijld worden en die zelfde pijlen moeten na de tocht ook weer opgehaald worden! Bij elke tocht zijn er ook EHBO-ers om zo nodig medische hulp te kunnen bieden. Er zijn parkeerassistenten om de verkeersstroom te begeleiden. Dan zijn er mensen nodig om de inschrijvingen te verzorgen, de kassa’s moeten gecontroleerd worden. 2 Mensen ontvangen de lopers bij terugkomst en dan tegen half 7 ’s avonds kan de boel weer  opgeruimd worden en kan men weer naar huis! Dan hebben we het wel over een vaste groep mensen, die bijna elke 2 weken paraat zijn en dat gedurende 12 wandeldagen! Bad Nieuweschans betekende voor sommige bestuursleden en vrijwilligers 5 uur opstaan en ’s avonds na half 8 thuis zijn! Wat een inzet, Chapeau!

Na de inschrijving konden wij zelf ook nog de 25 km lopen! Het was deze keer weer een “echte” Flaltocht over modderige paden en natte zompige weilanden, maar wel een heel mooie afwisselende tocht m.n. door het mooie Westerwolde en het gebied net over de Duitse grens bij Bellingwolde met een rust in de Wymeerster Ecke. En het weer? Heel wisselend, van regen en hagel en harde wind naar af en toe zon en een lekker stukje in de luwte! Op naar de volgende tocht op zaterdag 5 maart, de Royal flora Holland in Eelde

Dies van Ee