Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 2 juli 2024.

Poppestien wandeltocht Bergum, 18-12-2021

Rond kwart voor acht in de ochtend kwamen we aan bij de prachtige sporthal ‘Nije Westermar’ in Bergum. De nodige wandelaars stonden al te trappelen van ongeduld om naar binnen te gaan terwijl de dames en heren achter de inschrijftafel zich aan het voorbereiden waren op wat komen ging!
Iets na acht uur vertrokken al de eerste drie fanatieke lopers (Jan, Siebe en Pieter) in de duisternis voor de tocht van 35 km. Ondergetekende vertrok wat later met een groep Groningers en een enkele Fries (Dirkje). Snel bleek dat een ieder goed gemutst was, regelmatig vlogen diverse grappige opmerkingen door de lucht wat deze goed gepijlde route tot een pure ontspannen tocht maakte. Via Hardegarijp gingen we via veel afwisselend verharde- en onverharde paden verder. Bij de Ottemaweg ging de 35 km. linksaf en de 25 km. rechtsaf. Via een bekende route van vorige wandelingen (Munein) kwamen we uiteindelijk ook in ‘de Mounesteen’in Munein. De koffie stond hier reeds klaar, maar de beheerder was met het verkeerde been uit bed gestapt! Hoewel wij met ons clubje gezellig op afstand bij elkaar zaten of stonden maakte de beheerder met verheven stem duidelijk dat het hem allemaal niet zinde. Afstand was geen 1,5 meter. Toon van de lopers stond hem niet aan.

Hij verzocht ons te verdwijnen. Geen pas vonden wij. Na nog wat heen en weer gepraat hebben we ons pad vervolgd door de prachtige natuur (bijna prairie gebied) naar Veenwouden. Onderweg kwamen we langs het eerste rustpunt voor de 25 km. (met de mooie naam hotel-café Dûke Lûk) waar het erg gezellig was. Vervolgens ging het met grappen en grollen richting Noordbergum. Hier liepen we een groot aantal 25 km. lopers voorbij. Bij een behoorlijk aantal lopers zag je de vermoeidheid; duidelijk herkenbaar aan de lichaamstaal. Bij de rust op het voetbalveld was het reuze gezellig. Velen maakten gebruik van koffie en broodjes. Naar de finish was het nog zo’n 9 km. Goed te doen, veel afwisseling met tot slot in Bergum langs de prachtige in de 12e eeuw gebouwde Krûstskerke.

Met dank aan de uitzetter Janny van Assen, die er een echte FLAL wandeling van heeft gemaakt!
Er waren 302 deelnemers.

Bé Duit