Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Beekdal-wandeltocht.

Het was zaterdag 2 oktober en we liepen het “Kleintje 11-Steden” vanuit Workum. We zijn onderweg van Stavoren naar Molkwerum (Molkwar). Ik loop naast Tom van der Velde en je kunt er bijna op wachten “lopen jullie ook in (toen nog) Wijnjewoude”. Ik antwoord bevestigend en even later mag ik een stukje over de komende tocht schrijven in ons verenigingsblad.

Hoogste tijd dus om mij weer even aan jullie voor te stellen. Ik ben Piet van Gorkum, woon in Sneek en probeer in ieder geval alle FLAL-wandelingen mee te lopen.

Niemand zal kunnen hebben bevroeden, dat de wandeling vanuit het Drentse Spier de laatste voor een heel  lange tijd zou. We schrijven 7 maart van het vorig jaar, de corona bleek veel minder onschuldig dan ons eerder werd voorgehouden en het sociale leven in Nederland ging grotendeels op slot. Geen wandeltochten meer derhalve.

Inmiddels zijn we meer dan 1 ½ jaar verder en hebben we de draad weer enigszins op kunnen pakken. En op zaterdag 23 oktober stond zowaar de eerste FLAL-wandeling weer op het programma.

Plaats van handeling is Beetsterzwaag. Ik was erg onder de indruk van de professionele organisatie van de tocht. Een uiterst secure controle van de QR-code, een snelle inschrijving, een beker koffie die al klaar stond en wegwezen. Een groot compliment voor iedereen, die hierbij betrokken was.

Ik ben de afgelopen weken al weer een paar oude bekenden tegen gekomen, maar ik mis toch ook nog steeds een aantal wandelvrienden. Hopelijk zijn deze over niet al te lange tijd ook weer van de partij.

We zijn dus gestart in Beetsterzwaag. Van oudsher is dat een plaats van aanzien. De monumentale woningen en tuinen herinneren ons aan de adellijke geslachten, die in de 18e en de 19eeeuw de plaats bevolkten. Het Lyklamahuis is zo’n monument en vormt het huidige gemeentehuis van Opsterland. Huize Lyndenstein heeft een andere sociale functie en wordt gebruikt door Revalidatie Friesland.

Meteen buiten Beetsterzwaag lopen we langs de Lippenhuister Heide. Meestal heb ik te weinig oog voor de natuur, maar bij deze wandeling is dat anders. Als verslaggever moet je aandacht hebben voor details. Samen met de opkomende zon is het landschap richting Lippenhuizen van een ongekende schoonheid en misschien het mooiste plaatje van de hele tocht. We wandelen in de Friese Wouden en het is de hele dag genieten van mooie vergezichten.

We lopen een behoorlijk aantal kilometers langs de Opsterlandse Compagnonsvaart. Tocht verveelt dat geen moment. Ik kijk naar de overkant en bewonder de vele gerenoveerde woonboerderijen. Lang geleden was de vaart bestemd voor het vervoer van de afgestoken turf. Dat is nu uiteraard niet meer het geval, het toerisme heeft zijn intrede gedaan. Omdat het hoogteverschil tussen Gorredijk en het verderop gelegen Appelscha 12 meter is, waren onderweg een aantal schutsluizen nodig. Deze worden allemaal handbediend. Dat geldt ook voor de nostalgische draaibruggen.

Wie aan Beetsterzwaag denkt, denkt aan een bosrijke omgeving en Lauswolt. Aan het eind van onze mooie wandeltocht krijgen we met beide te maken, als we het domein “Olterterp Lauswolt” betreden. Lauswolt kent een geschiedenis van bijna 400 jaar. In 1631 bestaat het landgoed uit twee grote boerderijen, die eigendom zijn van de broers Pieter en Jan Janssen Lauswolt. Van deze beide boerderijen is er nog één behouden gebleven. Er was toentertijd nauwelijks sprake van enige boombeplanting. In de loop van de eeuwen is er heel erg veel veranderd. In 1867 is de buitenplaats gebouwd en in de 80’er jaren van de vorige eeuw volgde de bouw van de zijvleugels, die voor het huidige aanzien zorgdragen.

Als we het domein bijna hebben verlaten, zien we links in de verte de contouren van het statige etablissement. Het is een heel mooie afsluiting van de prachtige wandeltocht.

Ik wil iedereen die daaraan heeft meegewerkt daarvoor hartelijk dank zeggen. Ik weet zeker dat ik dat doe namens alle deelnemers.

Piet van Gorkum