Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 2 juli 2024.

Pagedal wandeltocht Stadskanaal.

Plaatje StadskanaalAllereerst even aandacht voor de ‘parkeerregelaars’ die onder de bezielende leiding van Jan uit Dwingeloo aan het werk zijn. Zij staan er toch maar ’s morgens in de duisternis en soms in regen/kou de aanzwellende stroom auto’s naar de juiste plek te dirigeren! Hulde heren, jullie verrichten fantastisch werk. Zo stonden de heren in Stadskanaal ook weer paraat bij de geweldige start/finish locatie van het Pagedal! Wij waren er al op tijd en was er voldoende zitruimte en niet te vergeten en geweldige hoeveelheid toiletten. Dat scheelt wel eens behoorlijk per locatie, maar hier absoluut geen moppers.

Ik liep de 25 km. met nog vier gezellige dames, de dag kon niet meer stuk!
Om klokslag 09.00 uur was het vertrek en al snel beklommen we de eerste en ik neem aan enige heuvel te Stadskanaal. Een klein pittig klimmetje waarbij je héél voorzichtig moest afdalen want de houten trap was spekglad. Je kon beter naast de trap lopen dan erop. Vervolgens ging het door een mooi aangelegd park met prachtige voetpaden. We kwamen door het dorp alwaar de eerste rust was gepland (plm. 7 km.) in de restauratie van het museumspoorlijn van de STAR, dit was echt een succes. In de restauratie heerste een gezellige drukte en na heerlijke koffie liepen we dwars door oude rijtuigen weer naar buiten om de route te vervolgen. Het museumbestuur had hiervoor speciaal toestemming verleend. We liepen weer verder en kwamen door het ‘Knoesterbos’ en wat later door het Julianapark. Dit park was zéér de moeite waard, we wandelden door haagbogen, langs mooie kunstwerken (roodkapje en de wolf) en prachtige oude bomen.

Onze weg vervolgd door het centrum van Stadskanaal waar voor de liefhebbers een eventuele rust was ingelast bij snackbar Charlie. Ons groepje heeft hiervan geen gebruik gemaakt en zijn wij doorgelopen richting Vledderveen. Door het Vledderbos gelopen kwamen we uiteindelijk uit bij café Veldzicht (plm. 17 km.). Ook hier was het een drukte van belang en hebben we soep en/of koffie genuttigd. Nog 8 km. te gaan; het venijn zat een klein beetje in de staart want de FLAL zou de FLAL niet zijn als er nog niet een leuk gras/stoppelpaadje in de route was opgenomen. Dit schouwpad liep van het gehucht Ter Maarsch langs het Pagediep waar we aan het einde van het pad een talud moesten beklimmen om weer op de verharde weg te komen.
Na allerlei leuke (bos)paadjes kwamen we weer op het recreatieterrein van het Pagedal. Wat een schitterend terrein is dit en wat goed dat die lelijke flat wordt afgebroken!

Wat was het een mooie tocht! Nooit geweten dat Stadskanaal zoveel aan natuurschoon heeft te bieden. De route-uitzetters hebben een dikke pluim verdiend en de gehele organisatie was perfect! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook de lus van 15 km. van de 40 km. route zéér de moeite waard was. Hoogtepunt in deze lus was het ‘Boeren Kruitbos’, een particulier bos van de gebroeders Kruit.

Uiteindelijk hebben er 397 wandelaars meegedaan aan deze wandeling en dat lijkt mij voor deze ‘uithoek’ een heel mooi aantal! Op naar de volgende tocht te Woldendorp, ook een ‘uithoek’ maar Feiko heeft er alles aan gedaan om er een succes van te maken!

Tekst: Marianne Koops
Foto's: Tom van der Velde

Klik op afbeelding voor vergroting.