Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op dinsdag 28 februari 2023 voor het laatst bijgewekt.

Holtingerveld wandeltocht

Darp-plaatje
Categorie
Wandeltocht
Datum
18 maart 2023 08:00 - 19:00
Locatie
Echos-Home, Johannes Postweg 5, 7973 JB Darp (Havelte)
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Holtingerveld wandeltocht Darp.

Inschrijf- en starttijden: 60 km van 08.00 - 08.45 uur; 40 km van 08.00 - 08.45 uur;
25 km van 08.45 - 10.00 uur.

Finishbureau sluit om 19.00 uur

 

We starten bij Echos-Home, Johannes Postweg 5, 7973 JB Darp (Havelte).

Echos-Home is in de basis een militaire voorziening. Maar tegenwoordig ook gewoon voor “burgers” toegankelijk. De FLAL start vandaag vanuit deze locatie met de afstanden 25, 40 en 60 km.

Alle 3 afstanden gaan eerst richting het Holtingerveld. Dit is een uniek stukje natuur. In de 18e en 19e ontstonden grote stuifzanden. Dit kwam doordat de boeren te veel schapen lieten grazen op de heide. De zode raakte zwaar beschadigd, waardoor het zand de kans kreeg te stuiven. Zo ontstond het Holtingerzand. Het gebied bestaat uit prachtige heidevelden afgewisseld met plekken met stuifzand. De naaldbossen domineren hier, maar rond de Es van Uffelte ligt een rand van prachtige loofbomen.

Bij het Bosveen buigt de 40 en 60 km af in noordelijke richting. Via Het Moer, langs de Wapserveensche Aa en over het Landgoed Wapser Auwen lopen ze richting Wapse waar een rust is bij “De Wapser Herberg”.

Hierna wandelt de 60 km richting het Nationaal Park Drents Friese Wold. Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het ligt op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland Met ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Het behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Via het Wapserveld, langs de Meeuwenplas en Oude Willem gaan we richting Diever. Bij Wapse sluit de 60 km weer aan bij de 40 km wandelaars.

De 40 km maakt een rondje om Wapse en gaat via Soerthe en Het Moer richting Uffelte.

De 25 km gaat na de splitsing met de 40 en de 60 km via het Brandeveen. Het Brandeveen is ontstaan rond 1910 door het afgraven van turf. Het is een prachtige ven die vaak wordt vergeleken met een Zweeds Bosmeer. We gaan nu naar wegrestaurant “Frederikshaven” in Uffelte voor een rust voor alle afstanden. Uffelte is ook een esdorp met een oude kern met veel karakteristieke boerderijen.

Na de rust maken we een rondje door Uffelte. Hierna gaan we door het mooie natuurgebied Holtinge richting Havelte. Havelte, ook wel “de Parel van Drenthe” genoemd, is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijk herindelingen van 2010 is het onderdeel van de gemeente Westerveld. Het dorp is te vinden direct langs de Drentse Hoofdvaart. Deze ligging was voor de Duitsers in de Tweede Wereld Oorlog één van de belangrijkste redenen om in Havelte een groot militair vliegveld te bouwen, een zogenaamd Fliegerhorst. Het vliegveld werd in 1944 al door de geallieerden gebombardeerd waardoor het nooit enige rol van betekenis kom spelen voor de Duitsers. Vandaag de dag is er in dit deel van Havelte een militair oefenterrein te vinden. Dit gebied hebben we in de ochtend doorkruist.

Via recreatiecentrum Hesselte gaan we naar de laatste rust bij “Restaurant Hartenlust”. Voor de laatste km’s volgen we het Domineespaadje. Het pad dateert uit 1672. In 1943 is dit pad afgesloten door de bezetter. In 2002 is het Domineespaadje weer in ere hersteld. Op het einde van het pad komen vinden we ook de bijzondere boom waar de foto van is gemaakt voor het wandelplaatje. Langs Landgoed Overcinge (aan de linkerhand) verlaten we Havelte en gaan we richting Darp. Vandaar langs het oefenterrein van de Johannes Postkazerne richting de finish.

 
 

Alle datums

  • 18 maart 2023 08:00 - 19:00