Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Verslag Marenland wandeltocht Winsum (gr) op 27 januari 2018.

Deze tocht dankt zijn naam aan de omgeving waar we vandaag door lopen: het Marenland van Groningen. Met 'Maar' of in 't Grunn'ns 'Moar' wordt een (afwaterings)kanaal bedoeld. Tijdens de tocht door het Marenland hebben we dan ook regelmatig een 'Moar' gezien. De naam 'Maar' of 'Maren' komen we in het Groningerland op vele manieren tegen. Er zijn scholen, woongroepen, bedrijven en (culturele) instellingen die 'Maren' of 'Marenland' in hun naam verwerkt hebben.

De tocht start vandaag uit recreatiecentrum Marenland in Winsum. Er melden zich 385 deelnemers voor deze tocht door een aantrekkelijk en authentiek Gronings landschap. 

Ik ben voornemens om de tocht van 40 kilometer te volbrengen. Door een vervelende blessure aan mijn linkerknie wordt ik gedwongen om het na 25 kilometer voor gezien te houden. 

Na de start voert de tocht door een authentiek stukje van het dorp Winsum waarbij we o.a. de synagoge en een oude scheepshelling passeren. We verlaten Winsum in noordelijke richting om via het gehucht Abbeweer naar Tinallinge. Daar maken we een omtrekkende beweging over een boerenpad en langs de kerk. We gaan verder langs de Terweeweg, Rasquertermaar, Oude Weer en Kievesterweg naar Baflo. Baflo is de geboorteplaats van de middeleeuwse humanistisch geleerde: Rudolf Agricola waarvan een standbeeld in het dorp staat.
We drinken een kop koffie in de kantine van v.v. Rood-Zwart waarna we het dorp via de Kostersgang en de Hanenbijtersgang verlaten in de richting Mensingeweer. Dit deel van de route, waarbij we ook nog het gehucht Lutke Saaxum (1 boerderij) passeren, is een beetje eentonig.
Na ongeveer 5 kilometer komen we in Mensingeweer langs een molen zonder wieken die kennelijk in revisie zijn. We melden ons bij de controle in het Dorpshuis en gaan daarna direct verder.

Vanuit Mensingeweer wandelen we naar het gemaal "Abel Stok". De uitzetters van de tocht hebben over deze naam en de historie/legende daarvan in hun informatie het nodige geschreven. Bij Abel Sok duiken we onder de weg Groningen-Lauwersmeer door naar het gelijknamige bosje en komen via een modderig pad bij Klein Maarslag. We wandelen van het ene modderpad naar het volgende achter Groot Maarslag om. Het volgende dorp is Schouwerzijl, dat er op deze zaterdag erg stil en verlaten bij ligt. We wandelen rustig door naar Schaphalsterzijl waar een echte sluis de verbinding vormt tussen het Reitdiep en het Winsumerdiep. Via Schapehals bereiken we de splitsing tussen de routes van de 25 en 40 kilometer bij Schilligeham. We hebben er dan ongeveer 24 kilometer op zitten. Ik kies daar voor de 25 kilometer en ga via die route terug naar recreatiecentrum Marenland.

Ik houd van open landschappen en heb dan ook weer genoten van deze tocht door het Groninger land. Met dank aan de uitzetters van de routes en de organisatie van deze dag.

Verslag van: Tom van der Velde

Klik op de foto voor een kort beeldverslag van deze wandeltocht.

FLAL winsum