Website laatst bijgewerkt op 12 januari 2020

Sterrenwacht wandeltocht

Plaatje-Spier
Categorie
Wandeltocht
Datum
7 maart 2020 08:00 - 19:00
Locatie
Motel Vander Valk, Oude Postweg 8, 9417 TG Spier

Sterrenwacht wandeltocht Spier

Een regelmatige wandelaar bij de wandeltochten van de FLAL zal zich wellicht herinneren dat een aantal jaren geleden ook een wandeltocht vanuit Spier georganiseerd is, die dezelfde naam had, namelijk de Sterrenwacht wandeltocht.
Waarom dan weer een Sterrenwacht wandeltocht?
Het antwoord kan heel kort zijn: het was zo’n mooie tocht!! En inderdaad ontwerper Jan Lubbinge had er inderdaad iets speciaals van gemaakt. Vandaar dat er stemmen opgingen om deze tocht nogmaals op het programma te zetten en op 7 maart 2020 is het dan zover.
De start is ook weer op dezelfde locatie, namelijk Hotel van der Valk, gelegen in de buurt van de A28, de snelweg van Utrecht naar Groningen.
Het eerste gedeelte van de route loopt door de prachtige bossen van het Nationale Park Dwingelderveld. De eerste groep die een andere route gaat volgen is de groep van 40 km wandelaars. Zij gaan na ca. 3 km richting Lheebroek, terwijl de 25 en 60 km wandelaars doorgaan naar Dwingeloo., voor Dwingeloo hebben zij hun eerste rust bij het restaurant De Bospub.

In Dwingeloo komen de wandelaars langs de Sint Nicolaaskerk.
Hierover is het volgende te vertellen:
Spier kl 002Midden in ons dorp staat de al eeuwen oude Sint Nicolaaskerk , eigendom van de Hervormde Gemeente Dwingeloo. De kerk met haar torenspits in de vorm van een ui wordt in de volksmond ‘De Siepel’ genoemd. Het gebouw staat op de monumentenlijst.

De Juffer van Batinghe
Aan de bouw van de Sint Nicolaaskerk in Dwingeloo is de sage verbonden van de Juffer van Batinghe. Het verhaal gaat dat de juffer tijdens de bouw van de kerk elke dag te paard voorbij reed omdat ze een oogje had op de bouwmeester van de kerk.Spier kl 001 Deze bouwmeester was niet ongevoelig voor haar schoonheid en raakte dermate van de wijs dat hij zijn werk niet meer naar behoren kon verrichten. Door ingrijpen van de drost van Drenthe en haar vader, de heer van Batinghe, werd de juffer op reis gestuurd, maar niet nadat zij haar droombeeld over deze kerk aan haar geliefde had verteld. Maar voor zij ging, trok zij nog eenmaal rond, en toen de maan tussen de bomen scheen te hangen, zag zij de nieuwe torenspits voor zich. De Juffer zag de bouwmeester aan het werk, stapte van haar paard en vertelde wat ze gezien had en hoe mooi het leek. Daarna ging zij op reis. De bouwmeester had die avond zijn ontwerp klaar. De Drost keurde alles goed, ook al leek het in het geheel niet op iets dat in Drenthe gebruikelijk was. Een jaar ging voorbij en de Sint Nicolaaskerk had zijn bekroning. Toen voor de wijding de Juffer terug kwam, zegende de Drost de beide jonge mensen, zonder wie er niet zulk een schoon bouwwerk verrezen zou zijn. De ‘Juffer’ zie je in brons voor de Sint Nicolaaskerk.

Bij het verlaten van Dwingeloo gaan de wandelaars van de 25 km en die van de 60 km ieder hun eigen weg. De 60 km route komt door het dorp Eemster en enige tijd daarna komen zij op de route van de 40 km. Beide routes gaan naar de wagenrust bij de zorgboerderij Agara Hoeve.

Na de rust vervolgen zij hun tocht door het natuurgebied Leggelderveld o.a. langs het Blauwe Meer.
Spier kl 003In 1905 richtte de Groningse ondernemer Roelfsema in Hoogeveen de kalkzandsteenfabriek Albino op. Kalkzandsteen was in die tijd een innovatief product dat veel goedkoper geproduceerd kon worden dan baksteen. Roelfsema koos voor Hoogersmilde, omdat de locatie per schip gemakkelijk te bereiken was en er aan wit zand geen gebrek was. Na vele tientallen jaren waarin de zandzuigers onafgebroken werk deden, ontstond het Blauwe Meer.
In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauw-groene kleur van het meer. Tegenwoordig is het Blauwe Meer een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen.
Ten noorden van het Blauwe Meer is voormalige landbouwgrond verworven. Deze percelen zijn ingericht als open/halfopen landschap. Het gebied vormt de verbinding tussen de open heide van het Leggelderveld met een eveneens grotendeels open heidegebied het Hijkerveld aan de noordoost kant. Oude vennen zijn hersteld en de eerste veengroei komt geleidelijk opgang. Heikikkers, libellen en veenplanten zoals veenpluis en veenmos profiteren hiervan. Voor jou als bezoeker aan het gebied vormen afwisseling van het nieuw te ontdekken landschap met een nieuwe oase van rust en ongestoorde ruimte.

Via Hoogersmilde gaan de 40 en 60 km wandelaars door een mooi bosgebied en tenslotte naar de rust in het dorpshuis van Geeuwerbrug. Hierna gaan zij door Dieverbrug en sluiten dan aan bij de route van 25 km.

De laatste kilometers hebben de drie afstanden dezelfde route, o.a. langs de Radiotelescoop Dwingeloo. Spier kl 004
De Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) is een Nederlandse radiotelescoop aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Met de DRT zijn twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg ontdekt die de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II hebben gekregen.
De Radiotelescoop in Dwingeloo is een radiotelescoop met een enkele schotel met een diameter van 25 meter. Met de woorden “Zoudt u op deze knop willen drukken, majesteit” werd de telescoop op dinsdag 17 april 1956 officieel in gebruik genomen door koningin Juliana en was korte tijd de grootste radiotelescoop ter wereld. De kosten van de bouw bedroegen 1 miljoen gulden. Het gewicht van de hele constructie is ongeveer 120 ton.
Sinds 1998 wordt de radiotelescoop niet meer wetenschappelijk gebruikt. Er werd geen onderhoud meer aan gepleegd en om te voorkomen dat de telescoop bij sterke wind beschadigd zou raken stond hij permanent in stormstand geparkeerd, ook wel badkuipstand genoemd. Door roestvorming vormden vallende stukken metaal een gevaar voor de omgeving. Er werden plannen gemaakt om de installatie te slopen….. maar in 2009 werd de radiotelescoop als rijksmonument aangewezen.
En in 2010 heeft de beheerder van de telescoop ASTRON de DRT tevens laten erkennen als industrieel erfgoedmonument. In 2011 kende de overheid meer dan € 880.000,00 subsidie toe aan een flinke opknapbeurt waarmee in juni 2012 werd begonnen. Op 26 april 2012 werd de radiotelescoop uitgezet en 5 juni 2012 is de 25 meter brede en 38.000 kilo wegende telescoop gerestaureerd. De restauratie duurde tot 12 september 2013. De radiotelescoop staat nu ter beschikking van radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen om zo de belangstelling voor techniek en astronomie bij de jeugd te stimuleren en andere belangstellenden hiermee kennis te laten maken. De telescoop is regelmatig opengesteld, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag.

Aangekomen bij de eindstreep kunnen de wandelaars geen gebruik maken van het Hotel van der Valk, maar kunnen zij zich afmelden bij het naastgelegen Boslounge.

Wij hopen dat u een prettige wandeling gehad heeft
Jan Lubbinge, Pieter Jousma en Bonne Altena

Naar de volgende wandeling »»

 
 

Alle datums

  • 7 maart 2020 08:00 - 19:00