Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

200 JAAR MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID WANDELING,

Op zaterdag 24 maart werd in Wilhelminaoord (Dr.) de laatste wandeling gehouden van het FLAL-seizoen 2017 - 2018. Het was een wandeling met een hoog cijfer! De omstandigheden waren dan ook ideaal. Niet te warm en niet te koud, amper wind en 's middags nog een lentezonnetje. Dat alles in een prachtige gevarieerde omgeving met natuurschoon en weilanden. De start was in Ons Dorpshuis van Wilhelminaoord.

foto 1Wilhelminaoord is genoemd naar Wilhelmina van Pruisen, de moeder van koning Willem I. In 1818 richtte generaal Johannes van den Bosch zich tot koning Willem I met een plan tot oprichting van een Maatschappij van Weldadigheid. Het aantal bedelaars en vondelingen in Nederland was erg groot. Dat gold in de grote steden en op het platteland. Door het stichten van fabrieken en landbouwkolonies zou de grootste nood gelenigd worden. Door middel van kolonies zouden woeste gronden ontgonnen kunnen worden en de paupers gehuisvest worden. Koning Willem I was enthousiast. De kolonies in dit gebied werden later omgevormd tot dorpen: Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Willemsoord.

In de periode 1818 - 1911 werden in deze kolonies zo'n 1400 gezinnen opgevangen. Ze kregen een klein huisje, wat grond en loon. De Maatschappij is nu omgevormd tot een stichting. Ze beheert 1400 hectare cultuur- en bosgrond.
De ruim 40 kilometerwandeling maakt eerst een rondje in de omgeving van Wilhelminaoord. Direct na de start zien we het witte Koloniekerkje. Daarna slaan we de Oranjelaan in, een prachtige brede beukenlaan met ook een oude begraafplaats. Op groene bordjes wordt regelmatig aangegeven wat er te zien is. Het bekendste zijn uiteraard de koloniehuisjes.foto 2

Toen wij de weg tussen Noordwolde-Zuid en Wilhelminaoord overstaken viel ons op dat een zaak voor woninginrichting op de historie inhaakte met een bord "Weldadig wonen". Daarna ging de route naar Vledderveen. We liepen langs een bosrand en een pingo, een herinnering uit de ijstijd. Na plm. 8,4 kilometer tijd was het tijd voor de koffie in Dorpscentrum "De Heidehoek" aan de Jodenweg in Vledderveen. Veel wandelaars liepen toch nog even door. Wij hadden al weer zin in koffie en houden de volgende stop wel voor gezien.
De wandeling gaat door het grensgebied van Drenthe en Friesland. De grensrivier is niet meer dan een slootje. Van tijd tot tijd vertelt een grens paaltje waar je bent. Gelukkig zijn er geen uitkijktorens met grenswachten. Zo nu en dan zien we de bekende rood/wit markering. Het is een stukje van het Friese Woudenpad. We komen langs een boerderij met het opschrift "Immer moed". Ook in deze tijd is dit zeker voor de boeren nog van toepassing.
We lopen door de prachtige omgeving van Boschoord. Vogels fluiten en de altijd voor ons onzichtbare specht timmert er lustig op los. Aan de Schoollaan staat nostalgisch een oude school.

foto 3In een tijd dat er nog geen leerplicht was gold die wel voor de kinderen van de kolonisten. Dat allemaal op grond van het idee van volksverheffing.
Na 13.7 kilometer was er de mogelijkheid voor een tweede pauze in de Zorgboerderij De Eikenhof in Boschoord. Een zorgboerderij is natuurlijk weer heel wat anders dan het gedachtengoed van Generaal Van den Bosch. Maar er is wel er enige overeenkomst. Je bent er niet alleen voor jezelf, maar je bent onderdeel van een groter geheel. Dan is er ook een verantwoordelijkheid voor anderen. De maatschappij met een kleine letter.
Daarna gaat de wandeling in de richting van het gebied ten zuiden van Boyl. We ontdekken dat Landal Greenpark Wateren ook al heeft ontdekt. Het is er nu nog rustig. Dat zal straks met Pasen wel anders zijn.
Een hoogtepunt is vandaag wel het uitgestrekte heidegebied Dolsumerveld. Eerst lopen we langs een autoweggetje, maar gelukkig gaan we vlug echt de hei op. Wat is het daar rustig en mooi! Je bent als het ware terug in de tijd. Verderop is er ook nog een schaapskooi. Deze keer slaan we die maar over.
Via heide en bos arriveren we voor de tweede keer bij De Eikenhof. We vragen om soep, maar dat is er niet. "We doen dit voor de eerste keer" is de reactie. Even later komt er een 60 kilometerwandelaar. "Een bal"is zijn bestelling. Na een negatief antwoord neemt ook hij genoegen met een kop koffie. De koffie was trouwens uitstekend!
In het laatste gedeelte van de wandeling gaan we niet rechtstreeks op Wilhelminaoord aan maar maken we eerst nog een rondje via Frederiksoord. Frederiksoord is genoemd naar prins Frederik, die een groot deel van zijn leven voorzitter was van het hoofdbestuur van de Maatschappij.
In Frederiksoord staat nog zo'n ouderwets postkantoor, waarin je nu antiek zou kunnen kopen. Frederiksoord was ook bekend om de tuinbouw- en bosbouwschool "Gerard Adriaan van Swieten.", ook een initiatief van de Maatschappij.
In Frederiksoord lopen we door een bos en langs het Huis Westerbeek. De stichter van de Maatschappij Johannes van den Bosch heeft er gewoond. Nu is hier het hoofdkantoor van de Maatschappij van de Weldadigheid.
Wanneer we naar het eindpunt wandelen passeren we een rij koloniehuisjes nieuwe stijl.
Boven de bestuurstafel in het dorpshuis zien we dat er 508 wandelaars hebben meegedaan. Ook deze wandeling is historie geworden.
Met een woordspeling op de naam van de wandeling kunnen we zeggen: deze wandeling was een weldaad! Weldaden kan je ontvangen en geven! De wandelaars hebben ontvangen en de routemakers hebben gegeven. Hartelijk dank daarvoor.

Dini en Gossen Bakker, Oosterwolde.