Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: donderdag 9 november 2023.

Lindevallei wandeltocht

01-lindevallei
Categorie
Wandeltocht
Datum
21 oktober 2023 08:00 - 18:30
Locatie
Sportcafé 'De Steense', Deken Vaasstraat 15, 8472 AA Wolvega
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website

Lindevallei wandeltocht op zaterdag 21 oktober 2023.

Afstanden: 25, 40 en 50 km.

Vanuit Sporthal “De Steense” in Wolvega vertrekken de 50 km wandelaars in oostelijke richting voor de lus van 10 km door een prachtig natuurgebied aan de zuidkant van Wolvega. Voorbij het Van der Valk Hotel wandelen ze onder het viaduct van de A32 door en gaan via een smal pad richting het Helomasluisje. Het is gebouwd in 1775 en 1875 vernieuwd. In 2017 is het gerestaureerd. Het werd gebruikt als schutsluis voor turfpramen. Via de brug over De Linde gaan ze weer richting Wolvega. Via het “Zwarte weggetje” komen ze weer bij een nieuw stukje natuur (dit is alleen toegankelijk voor wandelaars en duofietsen) ten zuiden van park “Nieuwe Aanleg”. Dit park in ontworpen door tuinarchitect Lucas Roodbaard in 1835. Via een bijzondere houten brug verlaten ze dit park. De route gaat hierna langs de Oudheidkamer (voormalige burgemeesterswoning), waarna de wandelaars naar de rust in de sporthal gaan.lindevallei 01

De 25 km en 40 km wandelaars (de 50 km wandelaars lopen vanaf hier dezelfde route als de 40 km wandelaars) gaan richting de nieuwbouwwijk “Lindewijk” aan de oost/zuidkant van Wolvega. Over het “Fladderpad”, een nieuw (speel)parkje, gaan ze via het fietspad richting rivier ‘De Linde” Over de hoge brug vervolgen ze het fietspad naar de Kontermansbrug. Het fietspad is vorig jaar vernieuwd. De paden zijn breder geworden. Ook zijn er beekmeanders gemaakt. Alle afstanden gaan nu naar de rust in de korfbalkantine van De Hoeve.

Na de rust wandelen we met alle 3 de afstanden een stukje door De Hoeve. De 40 en 50 km gaan via natuurgebied Noordwolder-Meenthe. Dit is een stuk natuur met heide, vennen en mooie bossen. Op het einde lopen de wandelaars naar de straat “Rode Dorp”. Aan deze straat staan 22 huizen. Het zijn gemeentelijke monumenten. Dit omdat deze huizen onderdeel zijn van een bouwproject uit 1920 van de Stichting tot Verbetering van de Volkswoningbouw. De plaggenhutten werden vervangen door voor die tijd ruime huizen met schuur. De daken van deze woning zijn rood en daaraan dankt het buurtschap ook zijn naam. Met een grote lus om Noordwolde komen we bij de rust van de Korfbalvereniging Leonidas. Na de rust lopen de wandelaars door het recreatiegebied “De Spokeplas” weer naar De Hoeve. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd hier zand gewonnen voor diverse ruilverkavelingsprojecten in de omgeving van Noordwolde. Vanaf de Ratellaan in de Hoeve volgen alle wandelaars dezelfde route.

Helomas sluisjeWe lopen langs de Noordwoldervaart naar rivier De Linde. We passeren het “witte bruggetje” en de Tjasker (deze staat op het wandelplaatje) en gaan nu richting het streekdorp Nijeholtpade. Via een klein rondje om de Nicolaaskerk uit 1525, gaan we naar de Hoofdweg in Nijeholtpade. Het is een dorp met lintbebouwing. We volgen deze weg tot aan Oldeholtpade. We gaan nu via een fietspad (Scheenebospad) naar de laatste rust bij de voetbalkantine van Oldeholtpade.

Na de rust vervolgen we het fietspad en komen we aan bij het dorp Ter Idzard. We gaan nu weer naar Wolvega. We wandelen aan het eind nog door een stuk van het Scheenebos. Via de Eikenlaan (één van de oudste straten van Wolvega) gaan we op naar de Finish. We passeren nog het appartementencomplex en het zorgcentrum “Het Vierkant” en komen aan bij Sporthal De Steense.

De uitzetters,
Arend en José Dijkstra

 
 

Alle datums

  • 21 oktober 2023 08:00 - 18:30