Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

Verslag OnderOns wandeltocht De Krim.

FLAL plak 09

Zaterdag 10 februari was het eindelijk zover, meer dan een jaar geleden waren de afspraken al gemaakt en was o.a. routemaker Henk Kerssies uit De Krim al druk met de voorbereidingen, route maken, wijzigen, nameten, aanpassen, op papier zetten, controleren en laten controleren. Afspreken met diverse rustpunten werden gemaakt, de routes werden begin januari voorgelopen door een delegatie van de FLAL. Helaas bleek in die periode een groot gedeelte van de 40 en 50km route niet begaanbaar door het hoge water in de Vecht en de uiterwaarden. Een alternatieve route werd bedacht, uitgetekend en op papier gezet. Zoals altijd is de FLAL op alles voorbereid. Gelukkig was het hoge water inmiddels weer gezakt en konden op zaterdag 10 februari de originele routes worden gelopen.

Op de vroege zaterdagmorgen meldde de organisatie vanuit het verre Friesland zich in het dorpshuis van het Overijsselse De Krim. De pijlenzetters werden nog in het donker op pad gestuurd om de 3 routes van pijlen te voorzien. Verkeersregelaars werden op hun plek gezet om de weg te wijzen naar de parkeerplaatsen op het evenemententerrein. De computers werden geïnstalleerd, de eerste koppen koffie werden genuttigd, de inschrijving kon beginnen! Helaas liet het automatische scansysteem van de FLAL het afweten vandaag, dus moest een en ander handmatig ingevoerd worden.

De 50 kilometer wandelaars stonden inmiddels te trappelen om te mogen vertrekken. Om 9.00uur startte ondergetekende voor de 40 kilometertocht, als inwoner van De Krim een ‘thuiswedstrijd’, door een gebied zo ‘bekend als mijn broekzak’. Met 2 vriendinnen uit een andere regio in mijn kielzog was er onderweg veel te vertellen over de omgeving waar we door liepen. Het Krimse evenemententerrein met de prachtige ijsbaan laat ons een enorm staaltje “Krimse Kracht” zien, door de plaatselijke onbetaalbare vrijwilligers is hier enkele jaren geleden met man en macht gewerkt om dit te realiseren. Binnenkort zal hier zelfs worden begonnen met de bouw van een Multi Functionele Accommodatie welke het huidige dorpshuis en sportzaal gaat vervangen en waar in de toekomst ook de 2 basisscholen mogelijk bij aan zullen haken. Via het evenemententerrein liepen we door het dorp naar de voormalige aardappelmeelfabriek ‘Onder Ons’. Over het fabrieksterrein (inmiddels een kleinschalig industrieterrein) en langs de fabriekspiepe (met daarop de letters O.K.O. ‘OnderOns Krim Overijssel) ging het verder naar de vloeivelden. http://www.vloeiveldendekrim.nl/ Oorspronkelijk waren dit de spoelwaterbassins van de fabriek, nadat de fabriek in 1990 werd gesloten is dit gebied steeds aantrekkelijker voor vele (ook zeldzame) vogelsoorten. Wanneer in de winter duizenden taiga- en toendrarietganzen hier in de avondschemer neerstrijken, is dat een fenomenaal gezicht. Vanaf de Vloeivelden, via de Lutter Esch naar buurthuis het ‘Olde Schoeltie’ in Oud Lutten waar de eerste rust was ingericht. Gastvrij en vriendelijk werden we ontvangen door de vrijwilligers van het ‘Olde Schoeltie’.

Via ‘t Haantje ging de tocht verder naar de voormalige vuilnisbelt Collendoorn, een verrassend stukje natuur. De lichte vorst in de grond maakte dat ook de onverharde gedeeltes van deze tocht ‘verhard’ waren en de mist die over deze regio hing gaf een mystieke sfeer aan deze dag. De buurtschap Engeland met het Engelandse Bos bracht ons bij de oversteek met de N34. Inmiddels hebben we ook een klein stukje van het Pieterpad meegepakt. Tussen de N34 en de Vecht ligt de buurtschap Anevelde waar we op het melkveebedrijf van de familie Waterink werden ontvangen in de jongveestal. Gezeten aan picknicktafels tussen de kalveren genoten we van een lekker warme kop soep.

Inmiddels hadden we 22 kilometer gelopen, over de helft al. Via de uiterwaarden van de Vecht, volgen we zo’n 4 km de loop van deze rivier, een heerlijk rustig stuk, waarbij we Gramsbergen rechts laten liggen. Aangekomen bij De Haandrik (waar de Overijsselse Vecht kruist met het Kanaal Almelo-De Haandrik) zien we de splitsing met de 50 kilometer. Vanaf De Haandrik maken de 50km-lopers een extra lus naar het Duiste Laar. Even voorbij de Haandrik bevindt zicht het prachtige melkveebedrijf van de famillie Fokkert http://melkveebedrijffokkert.nl/ Via de kalverboxen liepen we het erf op en werden we naar de kantine geleid. Warme Chocomel en koffie gingen erin als koek en tot verrassing van de wandelaars kwam de boerin spontaan met een fles Friese Beerenburg* rond voor de liefhebbers (en die waren er genoeg!) Het melkveebedrijf bevindt zich op het Landgoed De Groote Scheere (dit landgoed is circa 800 hectare groot en bestaat uit oud cultuurland zoals de centrale es, beekgronden en hooilanden. Verspreid in het gebied liggen een flink aantal monumentale boerderijen en een herenhuis). De komende kilometers lopen we over dit landgoed, waar we de boerderijen behorend bij het landgoed herkennen aan de roodgele luiken. http://www.landgoeddegrootescheere.nl/ Pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve is één van deze oude boerderijen en vandaag een rustpunt voor de 25 kilometerwandelaars. Over de kronkelende paden van dit mooie landgoed komen we als vanzelf weer uit bij het Krimse kanaal (de Lutterhoofdwijk) Aan de linkerkant zien we het mooie melkveebedrijf van de familie Bosman (Scheerse Polder), ook hier was een informatief rustpunt voor de 25 kilometerwandelaars ingericht in de jongveestal. De familie Bosman heeft de wandelaars alle ins en outs van een modern melkveebedrijf laten zien en blijken daarnaast geen enkel probleem te hebben met de catering voor zo’n 300 wandelaars!

We maken nog een lus langs de lange rechte akkers in De Krim Noord, het veenkoloniale karakter van het gebied is hier duidelijk zichtbaar. Langs de Parallelweg, Hoofdweg en Turfstekersplein komen we tegen 5 uur weer terug bij het dorpshuis. We hebben volop genoten van de mooie tocht. De routebeschrijving hebben we helemaal niet gebruikt, de route was prima gepijld. Complimenten voor de gastvrijheid van de rustpunten en de prima organisatie van de FLAL, wellicht kunnen we elkaar in de toekomst nogmaals in De Krim ontmoeten…… en anders misschien op één van de andere FLAL-tochten.

10 februari ’18

Ina van Zandwijk, De Krim

 opmerking redactie: Kalmoes Beerenburg komt toch echt uut Grunn!

Klik op onderstaande foto om het fotoverslag van Ina te bekijken.

 DSC0077