Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 2 juli 2024.

Sinterklaas kuiertocht Sint Nyk

Plaatje Sint Nicolaasga

30 november gingen 503 wandelaars van start voor een wandeling in de omgeving van St Nyk.
Een prachtige zonnige dag de datum zo dicht bij 5 december..... logisch dat de Sint ons uitgeleide deed. Hij sprak nog even met de oudste deelnemer (89) en vond, buiten Sint zijn eigen leeftijd, dat dit wel een hele prestatie is voor Jan Balt om 25 km te mogen wandelen in een goede gezondheid.

De eerste 10 kilometer was als het ware een rondje om de mooie kerk van Sint Nyk.
De Sint Nicolaaskerk is gebouwd in 1887 gewijd aan Nicolaas van Myra en heeft een monumentale status.
De toren is 61 meter hoog, de kerk behoort sinds 2015 tot de Heilige Christoffel Parochie.
Waar wij die eerste 10 kilometer ook wandelden, we konden eigenlijk steeds de torenspits zien. Alleen tijdens de wandeling over het kabouterpad hadden wij aandacht voor de mooie weerspiegeling in het water, de kabouters, de waterslang en de harpspelende vrouw - alles in hout uitgesneden. Het kabouterpad is 17 december 2016 geopend. Hout vergaat en de aanduiding van het kabouterpad was verrot en omgevallen, jammer!

De zon speelde met ons door steeds volop te schijnen. Jassen gingen los, sjalen werden afgegooid en handschoenen werden weer in de wandeltas gestopt.

Na de eerste rust in Sint Nyk gingen wij richting Idskenhuizen, langs Wilhelmina-oord, voor velen een bekende naam. ‘Wandelen in Wilhelmina-oard en de Vegelinbossen’ wordt beheerd door It Fryske Gea. Wilhelmina-oard is een natuurgebied bij Sint Nyk en werd in 1845 aangelegd als wandelbos. In 1903 werd het ‘buiten Wilhelminaoord’ gesticht en gebruikt als sanatorium, rusthuis, opvangcentrum en herstellingsoord voor psychosociaal zwakken.

Met een prachtige blauwe lucht ging de wandeling langs het Prinses Margrietkanaal (volksmond PM-kanaal) Het kanaal is het Friese deel van het grote scheepvaartkanaal van Lemmer naar Groningen, met een lengte van 64,5 km werd het kanaal in 1951 in gebruik genomen. Het Groningse deel heet sinds 1938 Van Starkenborghkanaal. Delen van het kanaal hebben onder de overkoepelende naam Prinses Margrietkanaal ook de historische namen behouden zoals Knillisdjip of Kolonelsdiep, Nije Wijttering en Krûme Ie.

Heerlijk wandelweer maar de pauze in Idskenhuizen was ook nodig voor de sociale contacten en de lekkere koffie waarna wij aan de laatste 8 kilometer naar St. Nyk begonnen.
Door een lange boslaan lopen was met de glinsterende zon door de bomen, een vreugde voor de wandelaar!!! Met nog een klein gedeelte over het kabouterpad kwamen wij weer aan in het zalencentrum van St. Nyk.

Uiteraard kom ik aan het einde van mijn verslagje. Zonder de inzet van veel vrijwilligers is een wandeltocht als deze niet mogelijk! Bedankt routebouwers en uitzetters ..... voor deze mooie route.
Geen rijmelarijen, maar wel met veel plezier terugkijkend op een fantastische wandeldag voor mij en de honderden andere deelnemers.

Meer foto’s van deze tocht staan op mijn website: Jifke's Kuiernijs »»

Hartelijke groet,

Jifke Jeeninga

Naar verslag Balk »»