Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 2 juli 2024.

Wandelverslagen 2015 - 2016

19-3-2016. Spleutentrekkers Wandeltocht, Noordwolde (Fr)

Spleutentrekkers 19 3 2016 NoordwoldeThema voor deze wandeltocht; Spleutentrekkerswandeltocht.
De weersomstandigheden voor deze tocht was erg aangenaam. Vele honderden enthousiaste deelnemers van heinde en ver waren aangekomen om deel te nemen
voor deze tocht. Het was in het grens gebied Friesland en Drenthe. Regio Weststellingwerf e.o. Rond 09.15 uur vertrok de stoet van de 25 km’s. Voor diegene die met goedkope
gympen kwam, werd na tien minuten snel bewust , dat terreinwagen schoenen beter van toepassing waren. En daar staat de F.L.A.L. berucht en beroemd om. Dan is het altijd weer fijn
als je met defensiekisten er lekker door heen kunt banjeren. Vooral als er nog onverwachte waterplassen zich doen opdoemen. Dat wordt weer poetsen vanavond en de wasmachine doet zijn werk
wel. Genieten van de landerijen en de sloten met wel of geen vogels voorwaarst gaan van het ene looppad naar het andere looppad die dan verdwijnt in het bospad met verrassende waterpartijen
Welk kwaad willende geest heeft dit weer eens uitgezet. En binnensmonds je lachen bedwingen om hen die wilde spagaten maken om de broekspijpen schoon te houden.
Of je een landmacht en/of marine achtergrond hebt, is en blijft het vermakelijk. Om toch in de toegekende hoeveelheid woorden te blijven, gaan we naar een stukje historische terug blikken kijken.
Tussen de 1e rust en de 2e rust zo ongeveer halverwege liep de route in de omgeving van Willemsoord, Frederiksoord. Dit was vroeger een aangewezen stuk om mensen met sociale armoede en
en aanverwante groepen die door omstandigheden op lager wal te recht zijn gekomen, Te heropvoeden. In het jonge koninkrijk der Nederlanden moest daarvoor een oplossing worden gezocht. Dit klinkt heden ten dage enig zins
bekent in de oren. In ieder geval bij het betreden van een bosperceel wat ook in de route beschrijving werd vermeld, ging de route langs een voormalig schiet terrein, alwaar een educatieve informatiebord
stond met illustratie en uitleg. De spreuk die in het oud hollands werd geciteerd was als volgt; EEN KLOEKEN GEEST VOOR EEN KLOEK LICHAAM Dit was een tekst die mij de nodige inspiratie gaf om
dit op schrift vast te leggen, daarbij nog een digiplaat voor het verslag. Dit heeft mij de rest van de tocht bezig gehouden. Al mijmerend gaan de gedachten over de conditie van ons defensie apparaat.
Men kan denken aan wat vroeger heeft gespeeld en wat nu de uitdagingen heden ten dage zijn. Met dit verschil 2 eeuwen. Hier mijn verslag en dank voor Uw aandacht.

Met vriendelijke groet,
Carel


 5-3-2016. Rottige Meente Wandeltocht, Oldemarkt.

Rottige Meente OldemarktOp zaterdag 5 maart vertrokken Ubo Hes en ik s,morgens om 7.00 uur uit Winschoten naar Oldemarkt om daar deel te nemen aan de Rottige Meente -wandeltocht.
De start was in het zalencentrum Dalzicht. We startten op de 40 km.route. Bij de start was het nog -3 graden. De route ging al snel over van verharde paden in zeer modderige paden. De Waterreijk route is gelegen in een mooie bosrijke omgeving. Daarna liepen we richting De Blesse. Hier ligt het mooie natuurgebied de Nijkspolder. Dit was een zeer mooi poldergebied, waar je ondanks de dichte mist genieten kon van de natuur en rust. We liepen via het stoomgemaal de Stoomkant de route van de Friese wouden en de Rietlandenroute richting de eerste controle met rustpunt bij Paviljoen Drieswegsluis. Na de rust vervolgden we de route richting een uitgestrekt natuur gebied de Groote Veenpolder en de Scheenesluis richting Munnekeburen. Hier hadden we voor de 2e keer controle in het dorpshuis ,t Polderhuus, Na de rust liepen we richting Spanga langs het klokkenstoel ( altijd weer fotogeniek) richting Ossenzijl waar de laatste rust was en we gezamenlijke met de 25 km. wandelaars via het prachtige natuurgebied het Nationaal Park de Weerribben-Wieden onze tocht vervolgenden. We konden weer met volle teugen genieten van dit prachtig landschap. Langs deze laatste 10 km. waren mensen druk bezig om riet van het land te halen want het was na een mistig begin een zeer zonnige dag geworden. En zo liepen wij richting Oldemarkt naar de finish. Er hebben 605 wandelaars van een hele mooie wandeltocht kunnen genieten. Een compliment voor de uitzetters van deze zeer geslaagde route.

Groetjes van Ubo Hes en Jacob Mook. 


23 -01-2016. Oude Loop Wandeltocht, Vlagtwedde.

Oude Joop VlagtweddeStartlocatie Party- en bowlingcentrum Rendering.

Bij aankomst op het parkeerterrein van Rendering zien we al dat deze tocht een hele onderneming zal worden. Het is er afbeelding1spiegelglad. We gaan ons inschrijven, nemen een
kop koffie en dan maar wachten tot we mogen vertrekken. De wandelaars druppelen langzaam binnen want Vlagtwedde is toch een eind rijden. Maar tegen 9 uur loopt het storm en zo komen er uiteindelijk toch 330 wandelaars op af. De route van vandaag laat zich het best omschrijven als één natuurpark. De route door het Westerwolde gaat over wandel- en fietspaden, bospaden, schouwpaden afbeelding2en bossingels. Vanuit Vlagtwedde gaan we over bospaden naar het Emslanderpark, en dan verder over houten bruggetjes, betonfietspad langs het Veelerdiep, door het dorp Veele en verder over vele onverharde paden langs de Giezelbaarg, de meanderende Ruiten Aa en over een spiegelgladde hoogholtje en weer verder via de Oude Ruiten Aa komen we langs burcht”Huis Wedde”. In Wedde hebben we rust bij het dorpshuis “de Voortgang”. Nu kunnen we ontspannen genieten van de koffie. Want het is toch een hele toer om niet te vallen. Vooral op de paden ligt nog veel sneeuw en is het uitkijken waar je loopt. De 40km. maakt hier een ronde ri. Wedderbergen en Vriescheloo.
De 25km. wandelt door het dorp over de vaste brug van de Westerwoldse A en volgen de Kemkebosweg. Bij het gemaal “de Poale”afbeelding3 volgen het pad langs de sloot, gaan over de weide en volgen een pad door het bos en tenslotte over een asfaltweg. Bij de 1e afslag in Höfte gaan we het natuurgebied van de Ruiten A in. En komen dan in Smeerling. Dit gehucht heeft een beschermd dorpsgezicht. Hier hebben we de 2e rust bij “Gasterij Natuurlijk”. De route gaat verder door het dal van de Ruiten Aa en het Metbroeksbos en via de Metbroekweg en de Onstwedderweg lopen we Vlagtwedde binnen en gaan naar de finish. Het was moeilijk wandelen vandaag, nu niet vanwege de modder maar van de sneeuw en ijzel op de vele wandelpaden. 2 Wandelaars hadden pech vandaag en zijn met botbreuken in het ziekenhuis belandt. Ik wens jullie sterkte en een voorspoedig herstel.
Lodewijk, Ubo en Jan jullie bedankt voor deze mooie route.

Alie Swalve


 De Vrijbuiter wandeltocht 9 januari 2016


Vrijbuiter RodenHet was spannend, want het had de afgelopen dagen flink geijzeld.
Maar de wekker gezet en het viel gelukkig mee, geen gladde wegen meer.
Op naar de Vrijbuiter in Roden. Bij aankomst was het al aardig druk bij het inschrijven,
Daarna de trap op naar de koffie met een gevulde koek.
Dit is een traditie van de Vrijbuiter en wordt zeer gewaardeerd door de wandelaars.
Het was de eerste wandeltocht van het nieuwe jaar. Na de nieuwjaarswensen werd er veel afgekust. Ja de FLAL is immers een grote familie.

Om 9 uur ging de 35 km van start. De 25 km om 9.15 uur. Ook toen kwamen er nog vele wandelaars binnen die nog moesten inschrijven. Buiten was het net boven het vriespunt, maar lekker en gezond wandelweer. We liepen via de rotonde , daarna ging ieder zijn eigen tempo lopen, op naar het Leutingebos. Bij het info bord liepen we het kleibos in. Dit gebied is één van de weinige plaatsen in Nederland waar potklei naar de oppervlakte komt.
Na het kleibos via Groeve naar Sandebuursterwijk en via een graspad langs de Rodervaart door het bos naar Nietap. Daarna dwars door het winkelcentrum naar de eerste rust in café de Waag. Hier was het al zeer druk.

Na de rust ging het over het fietspad naar het bos langs het Vage Vuursche meertje.
Vandaar naar de tweede rust in Sportcentrum de Hullen. Na de rust was ook de splitsing van de 25 en 35 km. De 25 km. ging langs de camping van OT en SIEN in Roden, over de fietspaden en langs Havezate Meningen. In deze havezate is nog een museum gevestigd. Op de Brink zagen we een beeld van Scheepstra, de geestelijke vader van OT en SIEN. Vandaar terug naar de Kampeerhal van de Vrijbuiter.

Bij het afmelden kregen we nog één consumptiebon en kon je voor € 5,00 een heerlijk bord boerenkool of hutspot met worst krijgen.
Daarna nog even rond gekeken en voldaan naar huis van een mooie afwisselende tocht.
Hierbij willen we iedereen bedanken voor de mooie wandel dag.

Gien en Hedwig Elsinga


2e tocht seizoen 2015-2016 Heerenveen 7 november 2015


Oranje Belvedere 07 11 2015 HeerenveenOp vrijdagavond voorafgaand aan de tocht voorspelden de weerberichten niet veel goeds: regen en harde wind!
Gelukkig is dat reuze meegevallen. Af en toe een mottertje, maar verder was het prima wandelweer met een fantastische temperatuur. Velen in t-shirt en zelfs in korte broek.
De voorspelde regen en harde wind kwam pas toen de organisatoren in hun auto’s waren gestapt en huiswaarts keerden en de meeste deelnemers weer thuis waren.
De 511 deelnemers kregen een pracht van een route voorgeschoteld en de reacties na afloop waren erg lovend voor de uitzetters. Zeker een herhaling waard.
De bossen van Oranjewoud waren dan ook prachtig gekleurd en zoals een FLAL-tocht schijnbaar behoort te zijn, de bos- en graspaden waren erg modderig en drassig.
De wasmachines thuis waren weer hard nodig!! Geinig aspect van deze tocht: bij de start werden de deelnemers getrakteerd op een rondje voetbalstadion sc Heerenveen.
Voor een aantal aanhangers van de concurrerende vereniging sc Cambuur iets teveel van het goede: zij kozen ervoor om niet door het stadion te lopen, doch buitenom te gaan.
Het is maar waar je hart ligt! Op naar de 3e tocht in het Groningse Godlinze. Tot dan!


Westerwolde Wandeltocht, een ouderwetse FLALtocht. 21 februari 2015

Sellingen2015De vooruitzichten naar de aanloop van 21 februari waren slecht. Regen en natte sneeuw zouden die bewuste zaterdag een groot deel van de dag het noorden van het land teisteren. Daarbij de ligging van de startgelegenheid in Sellingen, helemaal in Oost Groningen. Toch viel de opkomst nog enigszins mee gezien de vooruitzichten 253 wandelaars hebben de weergoden getrotseerd en verschenen aan de start. Maar wat hadden de thuisblijvers het verkeerd ingeschat.
Begon de tocht ‘s morgens inderdaad met een druilerige regen, rond een uur of elf kwam de zon door en werd het een prachtige zonnige dag. De routes van de 25, 40 en 50 km. voerde door een prachtig afwisselend gebied in de directe omgeving van Sellingen, grotendeels over zompige onverharde paden. Dit maakte het bij uitstek voor elke afstand tot een ouderwetse FLALtocht. 

 

 

 


Kadoelermeer wandeltocht, 7 februari 2015

kraggenburg2015In tegenstelling tot de twee voorgaande tochten (Roden en Workum) waren de vooruitzichten voor de tocht in Kraggenburg positief. Prima wandelweer, een zonnetje en weinig wind en misschien enige buitjes; er werd geen storm of ijzel verwacht.
Maar op het moment dat de meeste wandelaars op weg waren naar de startlocatie in het partycentrum de Voorst in Kraggenburg trok een zone met ijzel over Noord Nederland. Het K.N.M.I. waarschuwde voor extreem weer. Helaas hadden veel automobilisten het gevaar te laat door en gleden diverse auto’s van de weg. Door de vele ongelukken werd een aantal wegen afgezet. Diverse wandelaars besloten daarom huiswaarts te keren. Degenen die toch doorgingen kwamen vaak (te) laat aan bij de start. Iedereen kon, ondanks dat de starttijd reeds verstreken was, nog starten. Zodat zelfs een duo wandelaars uit Dokkum, die rond tien uur nog vroegen of zij zich nog konden inschrijven, op pad kon.
Uiteindelijk waren er 344 wandelaars vertrokken voor een wandeltocht over 25-, 40- of 50 km.
Zoals uit de naam van de tocht al blijkt moesten de wandelaars een “rondje” om het Kadoelermeer maken, waarbij zij door het oude vissersstadje Vollenhove, door het dorp Sint Jansklooster, landelijk bekend door Evert van Benthem, en de buurtschappen Kadoelen en Moespot kwamen. Maar ook door het natuurgebied het Voorsterbos.
Na afloop van de wandeltocht complimenteerden de deelnemers de maker van de tocht met de mooie wandeling die zij gelopen hadden.
Op naar de volgende tocht op 21 februari a.s.: Westerwolde wandeltocht te Sellingen. Hoe zou het weer dan zijn?? Tot dan!! 


Nijefurd wandeltocht, 24 januari 2015

workum2015De weersvoorspellingen voor de wandeltocht op zaterdag 24 januari 2015 vanuit Workum voorspelden weinig goeds. In tegenstelling tot de storm tijdens de voorlaatste tocht vanuit Roden, werd nu winterweer verwacht: ijzel, gevolgd door sneeuw, overgaand in nog meer ijzel en mogelijk regen. Als organisatoren van een wandeltocht wacht je dan in spanning af. En inderdaad, zaterdagochtend, op weg naar Workum, waren het barre omstandigheden. IJzel en een heftige, langdurige sneeuwbui zorgde voor veel verkeersproblemen. Ondanks veel vertraging konden toch 146 wandelaars, die de moed hadden om de reis naar Workum te maken, op de gebruikelijke starten aan hun wandeltocht. En hoe verbazend, tijdens de start was het droog geworden en de zon was er uitbundig bij gekomen!!! Bij terugkeer gaven de wandelaars dan ook aan dat de uitzetter met betrekking tot de route uitstekend werk had verricht en dat het weer tijdens de tocht, vanwege de prachtige winterse beelden, daarin een onverwachte bijdrage had geleverd. Velen gaven bij terugkeer te kennen dat de uitzetter het hoe dan ook verdient om de route, vooral vanwege de barre weersomstandigheden 's morgen vroeg, snel weer op het FLAL-programma te plaatsen. Op naar de volgende tocht op    7 februari a.s.: Kadoelermeer wandeltocht te Kraggenburg. Tot dan!! 


Vrijbuitertocht in Roden, 10 januari 2015

roden2015De eerste FLAL-tocht in 2015. De weersvoorspellingen waren bijzonder slecht: regen en storm. Die voorspellingen bleken juist te zijn. Hoewel, de regen viel eigenlijk wel mee: volgens de wandelaars was het slechts 1 bui te zijn. Maar dat was dan ook een echte!! Desondanks trotseerden 465 wandelaars de omstandigheden. Voorzitter Suus wenste een ieder bij aankomst een voorspoedig 2015 en na een door de Vrijbuiter aangeboden kop koffie, doken de wandelaars de storm in. Bij terugkeer in de Vrijbuiter gaven de wandelaars aan dat de door de uitzetters bedachte route weer prachtig was. Daarbij dat de storm eigenlijk wel meeviel, zolang je deze maar in de rug had. Velen doken daarna de Vrijbuiter in om snel nog enige aankopen te doen en/of genoten van een warme kop koffie of een bord hutspot. Al met al, ondanks de omstandigheden, weer een geslaagde FLAL-tocht. Op naar de volgende: 24 januari a.s. te Workum. 

 

 

 


Gaasterland wandeltocht ; een hectisch gebeuren!

oudemirdum2014De Wandeltocht van afgelopen zaterdag 22 november was een tocht die veel improvisatie talent vergde van wsv FLAL en de wandelaar. Tegelijk met de start van de Gaasterland wandeltocht, waaraan 620 wandelaars deelnamen, startte er vanuit hetzelfde gebouw ook een mountainbike fietstocht. Het was bij de start van beide tochten dan ook dringen om in of uit het gebouw te komen, maar eenmaal onderweg had men niet veel last van elkaar. Beide tochten kruisten elkaar enkele malen, vooral in het Rijsterbos. Daar was het dus uitkijken geblazen. De wandelaars waren na afloop van de tocht vol lof over het afwisselende landschap, de mooie rustieke dorpen waar men doorheen kwam en de begeleiding op cruciale punten waar ook mountainbikes langs kwamen. Het prachtige weer zorgde ook voor een goede stemming onder de wandelaars. Ondanks de hectiek van de ochtend kunnen we terug zien op een geslaagde wandeltocht in Gaasterland. 

 

 

 


Hoogezandstermeertocht

kropswolde2014Op zaterdag 8 november organiseerde de F.L.A.L. haar tweede wandeltocht in de 42e winterserie. De start van deze tocht was in het strandpaviljoen Meerwijck aan het Zuidlaardermeer. Je zou zeggen dat de naam van de tocht ontleend zou worden aan de naam van dit meer. Maar de uitzetters hadden zich laten inspireren door een voormalige burgemeester van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, die van mening was dat het meer de naam Hoogezandstermeer moest dragen, omdat het grootste gedeelte van dit meer in zijn gemeente lag.


In totaal wisten 461 wandelaars de weg naar de in het dorp Kropswolde gelegen startlocatie te vinden. Omdat om 08.45 uur de zaal reeds vol met wandelaars was, werd besloten de 40 km wandelaars om tien voor negen te laten starten en een kwartier later de 25 km.


De uitzetters van de tocht hadden hun uiterste best gedaan om een gevarieerde tocht te maken, waarin ze volgens de meeste deelnemers zeker in geslaagd waren. Als hoogtepunten werden genoemd het natuurgebied De Wolfsberge, het Noordlaarder Bos en de Appelbergen.overtocht
Vlak voor de finish wachtte ook nog een verrassing; hier moest de wandelaars een oversteek per boot maken.

Na een tocht heeft elke wandelaar zijn/haar eigen verhaal over de gebeurtenissen tijdens de tocht. Opmerkelijk was het verhaal van een aantal deelnemers dat ca. een kwartier moest wachten voor een overstekende kudde van ongeveer 100 Schotse Hooglanders, die hun pad kruisten.

Namens de meeste deelnemers wil ik de tochtontwerpers (Beno, Piet en Eisse) bedanken voor de mooie tocht rondom het Zuidlaardermeer.


Appelscha 25 oktober 2014appelscha2014

appelscha 25 oktober 2014Het spits is eraf: we hebben de eerste tocht van de 42e winterserie van de FLAL er op zitten. En we kunnen er met een goed gevoel op terugkijken. De meeste wandelaars kwamen enthousiast en voldaan weer terug. “Wat een afwisselende tocht was dit”, was een veelgehoorde zinsnede. WIK organiseerde het weekend ervoor ook een tocht vanuit Appelscha. Maar gelukkig kun je vanuit Appelscha een heleboel kanten op (niet zo moeilijk om daar een mooie tocht uit te zetten!) dus tocht uitzetter Henk van Veen stuurde de wandelaars weer een hele andere richting op. En hij had er iets moois van gemaakt: met name het stuk langs het Fochteloerveen en de laatste kilometers (oranje paaltjes route) vielen goed in de smaak. We hadden wel wat concurrentie van andere tochten deze dag, er waren wel drie of vier andere tochten waar wandelaars ook naar toe konden gaan, oa naar Zwartsluis. Geen recordaantal aan deelnemers op deze tocht dus, de teller bleef op 505 steken. Daar zijn wij als vereniging nog heel blij mee! Opvallend was echter dat er verhoudingsgewijs veel meer leden dan niet-leden waren. Als er gekozen moet worden kiest de harde kern van de leden toch voor de FLAL, blijkbaar. Het weer/Gerrit Hiemstra werkte goed mee op deze dag: flinke zonnige perioden, droog en een prima temperatuur, ideaal eigenlijk. De FLAL-spieren binnen het bestuur zijn nu weer helemaal volledig opgewarmd, dus laat Kropswolde maar komen.