Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 30 januari 2024.

IT RÛNTSJE DE LEIJEN WANDELTOCHT 29 DECEMBER 2018

Plakplaatje Drachten-De Leijen is tussen 1750 en 1800 ontstaan door veenafgravingen en is daarom op veel plaatsen ondiep. Nadat het hoogveen was afgegraven, werd er begonnen met het ontginnen van het laagveen. Laagveen is het veen dat onder de waterspiegel ligt. In dit gebied stroomde en stroomt nu nog steeds de rivier de Lits, welke tot vandaag de dag De Leijen van water voorziet.- (overgenomen uit het stukje wat de uitzetters over deze tocht schreven)

Tom had mij al een paar keer gevraagd of ik een stukje voor het Verenigingsblad wilde maken. Vandaag was het dus de dag om een verslag te schrijven, en moest nu dan ook goed opletten wat ik onderweg allemaal tegen zou komen. Maar met 5 dames onderweg is het soms lastig om dit voor elkaar te krijgen. Maar goed…..ik doe mijn best. Om 8 uur vertrok ik met 4 dames (Cilia, Marry, Ria en Margriet) vanuit De Blesse richting Sportpark “De Fennen” in Drachten om daar de wandeltocht te lopen van 25 km. Toen we daar aankwamen was het al een drukte van belang. Maar de parkeerwachters deden hun werk prima en stuurden ons naar onze parkeerplaats.

Binnen gekomen melden we ons aan met onze pasjes (ieder van ons is inmiddels FLAL-lid) en na nog een kop koffie begonnen we om kwart over 9 aan de wandeling. Het weer was prima met een temperatuur van 8 graden. We liepen gelijk een schelpenpad op, langs de skeelerbaan en volgden dit pad eerst een stuk aan de noordkant van Drachten. Langs het Fennepark waar riante huizen aan het water lagen, maar ook met bijzondere nieuwbouw, waar eenieder wel een mening over had.

Langs het Monuta crematorium en uitvaartcentrum Wâldhôf laten we Drachten achter ons. We gaan onder twee tunneltjes door en via wat bebouwing gaan we linksaf over een zandpad. Tussen de landerijen en mooie boswallen door, komen we aan op de Leidyk. Deze weg ligt direct naast de N31(de Wâldwei). Je hoorde nu duidelijk het verkeer van de snelweg. Gelukkig kwamen we na ca. 1 km aan bij het Opeinderkanaal, onder het viaduct door richting het dorp De Pein. Via de Peinderbrug (waar toch wel een mooi kunstwerk op staat) vervolgen we onze tocht aan de andere kant van het kanaal. Op het eind van deze weg kon nog even “gezwaaid” worden (volgens het bord) en ging deze weg over in een smaller pad langs de oevers van het meer “De Leijen”.Drachten verslag 01

In de bocht van het pad had je een prachtig uitzicht over dit grote meer. We hebben de pas er flink in. Na een aantal kilometers gelopen te hebben, langs dit stuk prachtige natuur, kwamen we aan in De Tike. Hier was de eerste rust op 11 km in “Ons dorpshuis”. Het was er erg druk en wij besloten om door te lopen, maar niet voordat wij ons hadden gemeld bij de Rode Kruis.

We verlaten de Tike en gaan richting het Kroesepaad. Dit is een pad die door bewoners van De Tike zelf is aangelegd. Aan de rechterhand volgen we de Leiensfeart. Via diverse klaphekjes en smalle bruggetjes vervolgen we onze weg. We wandelen tussen prachtige rietlanden door over graspaden en komen aan bij de rivier “De Lits”. We volgen de rivier via een graspad over de dijk richting Eastermar. Drachten verslag 04

Via een steile trap naar boven komen we aan bij de brug over De Lits. We lopen een klein stukje langs de rand van het dorp. Hierna gaan we alweer snel richting de oevers van het meer “De Leijen”. Het begint wat te miezeren maar dat mag de pret niet drukken om nog genoeg moois te zien van de omgeving. Via fietspaden die overgaan in schelpenpaden komen we na ca. 19 km aan voor de tweede rust bij Paviljoen “De Leijen”. De mosterdsoep en snert laten zich goed smaken.

We vertrekken weer na een klein halfuurtje voor de laatste kilometers. Het is harder gaan regenen en we besluiten onze poncho’s toch maar aan trekken. We vervolgen de route via het Laarzenpad. We hadden op veel modder gerekend maar het viel reuze mee. Dit pad volgt een tijdje de oever van De Lits. Na een aantal kilometers komen we via het haventje het dorp Rottevalle binnen. Een paar mooie straatjes en oude huizen laten ons nog een mooi beeld van het Rottevalle van vroeger zien.Drachten verslag 05

Het kunstwerk Feanskip” aan de Brouwersgreft (gemaakt door de kunstenaar; Gerrit Terpstra) laat ons de geschiedenis van de turfvaart zien.

We verlaten het dorp en volgen weer de oever van De Lits. Onder het viaduct van de N369 worden we verrast met een oliebol (aangeboden door de FLAL). Deze wordt met smaak genuttigd. Nog een paar kilometers te gaan. Om 14.30 bereiken we de finish. Ondanks de regen, en bij een aantal van ons natte voeten, is het humeur goed gebleven en hebben we weer een prachtig stuk natuur gezien. Ook namens mijn wandelmaatjes dank ik de uitzetters voor de prachtige en goed georganiseerde tocht.

441 wandelaars hadden zich ingeschreven.

José Dijkstra-Stegeman.

(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

Drachten verslag 02

Drachten verslag 03