Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

De website is op dinsdag 28 februari 2023 voor het laatst bijgewekt.

Vrijbuiter wandeltocht, Roden op 7 januari 2017

vrijbuiter 003Op zaterdag 7 januari stond voor de 7e keer de Vrijbuiter wandeltocht in Roden op de wandelagenda van de FLAL. De start en finish van deze tocht is in kampeerhal De Vrijbuiter in Roden. Traditiegetrouw is deze tocht op de eerste of tweede zaterdag in het nieuwe jaar. roden
Het weer kan zich dan wel eens van zijn winterse zijde laten zien. Zo ook dit jaar. Op vrijdag waren de vooruitzichten niet rooskleurig. KNMI en ANWB meldden voor zaterdag code ‘oranje’ dan wel ‘geel’ voor het hele land. Bij de organisatie gingen de alarmbellen af en de draaiboeken voor dit soort situaties werden tevoorschijn gehaald. Na intern overleg werd het besluit om de tocht wel of niet af te gelasten doorgeschoven naar zaterdagmorgen zes uur. Op dat tijdstip besloot het bestuur, de lokale situatie in ogenschouw genomen, de tocht door te laten gaan. In het noorden was de situatie aanzienlijk minder dramatisch dan in de rest van het land.

Zaterdagmorgen om negen uur hadden meer dan 130 wandelaars zich aan de balie van de Vrijbuiter gemeld om aan de wandeltocht deel te nemen. Ten opzichte van andere jaren was dit aantal nog geen 15 procent van het topjaar met meer dan 800 deelnemers aan de tocht. Gezien de weersomstandigheden was het toch nog een goede opkomst te noemen. De deelnemers kwamen niet allemaal uit de omgeving van Roden. Een aantal wandelaars had er best een ritje vanuit Heerenveen, Winschoten en andere plaatsen voor over.

Na een kop koffie of een beker warme chocolademelk ging men welgemoed op stap door een witte wereld. Langs de volkstuinen van Roden gingen de wandelaars richting Natuurschoonbos. Vanuit Terheijl ging het daarna door het veld naar de nieuwbouwwijk Oostindië (Leek) om via de Jonkersvaart naar Zevenhuizen te wandelen. In Zevenhuizen was de eerste rust voor de wandelaars van de 25 kilometerroute. vrijbuiter 002

De wandelaars op de 35 kilometerroute gingen nog niet rusten maar vervolgden door het Blauw en over de Veldweg hun route naar de rust bij het Ronostrand.
De 25 km volgde na de rust dezelfde route tot de Steenbergerloop. Langs de Steenbergerloop en de Zuiderdrift (Roderes) gingen zij naar groepsaccommodatie ‘De Zwerfsteen’ voor een tweede en laatste rust.

De wandelaars op de 35 kilometerroute vervolgden na de rust bij het Ronostrand hun route door Amerika en het Eenerveld naar de nieuwe MFA ‘De Schans’ in Een om daar naar behoefte de inwendige mens te versterken voor de laatste 13 kilometer. Voor de wandelaars die deze afstand niet in één keer konden of wilden overbruggen was er in ‘De Zwerfsteen’ nog een laatste rustmogelijkheid.
De wandelaars van de beide afstanden gingen vandaar langs Huize Mensinge, over de Brink en door het centrum van Roden terug naar kampeerhal ‘De Vrijbuiter’. De laatste wandelaars kwamen daar rond 16.30 uur aan.

De wandelaars waren zeer te spreken over de organisatie van de tocht en de uitgezette route. Het laagje sneeuw gaf toch een bepaalde charme aan het afwisselende landschap waar men door liep.

Een wandelaar.

vrijbuiter 001vrijbuiter 004

Bij de foto's:
Links boven: Het beeldje van Ot & Sien op de Brink in Roden. Ot & Sien staan ook op het wandelplaatje van deze tocht.

Links onder: De Jonkersvaart bij Zevenhuizen

Rechts boven: Een groepje wandelaars in het Blauw bij Zevenhuizen

Rechts onder: De catharinakerk en Winsinghhof op de Brink in Roden