Website laatst bijgewerkt op 12 januari 2020

Voorlopen van de wandeltochten.

Waarom doen we dat en wanneer doen we dat?

Elke wandeltocht van de FLAL wordt een aantal weken voordat de tocht plaats vindt voorgelopen.
De tochten worden uitgezet door twee leden van de FLAL die zich daarvoor bij de routecommissie hebben aangemeld. Deze zgn. 'uitzetters' leveren enkele maanden voor de tocht de routebeschrijving en het eventueel door hun (digitaal) aangemaakte GPX-bestand bij de routecommissie in. De routebeschrijving wordt door de routecommissie uitgewerkt met standaard uitdrukkingen, zoals RA voor 'rechts afslaan' en RAH voor 'rechts aanhouden'. Ook benamingen als splitsing, kruising en einde weg worden zoveel mogelijk eenduidig in de omschrijving weergegeven. Dit alles moet er toe leiden dat de route met behulp van de routebeschrijving (zonder de hulp van pijlen) kan worden gewandeld. 
Om dat te beproeven nodigt de routecommissie een aantal wandelaars uit om de route 'voor te lopen'. Het is gebruikelijk dat hiervoor de dienstdoende 'zaalwacht' (bestuurslid), een lid van de routecommissie, de 'pijlers' van dienst en eventueel andere wandelaars die op de dag van de wandeltocht een vrijwilligersfunctie vervullen waardoor zij niet aan de wandeltocht zelf kunnen deelnemen,  worden uitgenodigd om de tocht voor te lopen.
Tijdens het voorlopen worden ook de startgelegenheid en de rustgelegenheden van de tocht aangedaan om met de beheerders de gang van zaken op de wandeldag te bespreken.

Vandaag (zaterdag 8 december 2019) wer de 'Vrijbuitertocht 2019' vanuit Roden voorgelopen. Ondergetekende heeft samen met Pieter Jousma de tocht uitgezet en de routebeschrijving op papier gezet.
Om half negen kwamen de voorlopers (Broer Adema, Johan Vellinga, Fokje Duursma, Flip Koster, Derk Vos, Pieter Jousma en ondergetekende) bij elkaar op de startlocatie in Roden (indoor skihal Snow&Co) bij elkaar. Na een bakkie koffie en het uitwisselen van de nodige informatie vertrokken er vijf van de zeven voor de route van 25 km terwijl Broer en Pieter de 35 voor hun rekening namen. Daarbij is het de bedoeling dat de uitzetters achter de andere voorlopers aan lopen die de route vanaf de beschrijving proberen te volgen. De routelezers kijken daarbij of de omschrijving van de herkenningspunten goed op papier is gekomen. Soms is het best lastig om als uitzetter een route door een bosgebied of een poldergebied zonder herkenningspunten als huizen of andere duidelijk ekenmerken voor de wandelaar uit te duiden op papier. Op de dag van de wandeltocht komen er toch wel pijlen bij, denk je dan. Het is toch de bedoeling dat het zonder pijlen ook moet kunnen.

ook vandaag waren er best een aantal punten die voor verbetering vatbaar zijn of waar een verkeerde straatnaam was vermeld. Dan is het fijn om na afloop van de voorronde de zaken nog even weer bij te kunnen werken. Uiteindelijk moet dat er toe leiden dat u als wandelaar de tocht zonder moeite met behulp van de routebeschrijving moet kunnen volbrengen. Maar ondanks een goeie routebeschrijving wordt dat op de dag van de wandeltocht ook nog eens ondersteund met het plaatsen van de bekende kartonnen pijlen met daarop de letters FLAL.

DE 'voorlopers' van vandaag spreken de wens uit dat u op zaterdag 12 januari a.s. weer in grote getale naar Roden komt en dat het weer zich dan van een betere kant laat zien dan vandaag. Tot een uur waren er regelmatig flinke buien en een harde wind.

Tot slot nog een paar foto's om een indruk te geven van de tocht in januari

Klik op afbeelding voor meer foto's.

FT20181208 006