Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage
Terug naar de homepage

Laatst bijgewerkt: dinsdag 9 april 2024.

Verslag van de wandeltocht ‘Oer de Kleasterfeart’

FLAL Wommels

Wommels verslag 001We starten in Wommels en dan via de Trekweg naar Burgwerd. Vandaar wandelen we door richting Hartwerd. Halverwege gaan we rechtsaf over de Borgepels naar Bolsert (Bolsward). De woonwijk aan onze rechterhand heet Altenburg, genoemd naar de koumelkerij die daar heeft gestaan. Door de oude Bolserters werd de boerderij ook wel het ‘Salmiak’ fabriek genoemd. (zie afbeelding onder tekst) We lopen langs de Leeuwardervaart naar de stad.

Bolsward is gebouwd op drie terpen. Op een plaats is dat ook nog zichtbaar. Langs de Katterug, bij de Martinikerk, stonden vroeger huisjes rond de kerk. Als je daar rechtsaf gaat kom je bij een van de mooiste stadstuinen van Nederland. Bolsward heeft naast de Martinikerk ook nog de Broerekerk die na een verwoestende brand een glazen dak heeft gekregen. In deze kerk wordt van alles georganiseerd.

Gijsbert Japiks, een bekende Friese dichter, is in Bolsward geboren en zijn standbeeld staat naast de Martinikerk. De prachtig gesneden preekstoel in de Martinikerk is gemaakt door de vader van de dichter.Wommels verslag 002a

Na de rust wandelen we langs het zwembad en de sportvelden weer naar de buitenkant van de stad. Door de weilanden gaan we opnieuw richting Hartwerd. Vlak voor Hartwerd slaan we linksaf en na het bruggetje over de Kleasterfeart volgen we het betonpad langs de feart. Dit is een oud kloosterpad. Langs de betonreed staan informatieborden over het klooster ´Bloemkamp´. Het klooster is allang weg.

We vervolgens onze weg naar de katholieke enclave Reahûs (Roodhuis) voor onze tweede rust.
Na de rust weer terug naar Wommels via de weilanden

Het was prachtig wandelweer.

Een veel gehoorde opmerking was: Wat een prachtige route en wat een rust. En al die kerktorens, we hebben genoten.

Nog een paar weetjes:
De Bolsters (Bolswarders) hebben een bijnaam: Oliekoeken. Een Bolswarder gezegde is: Alles wat ut Bolsert komt suupt.

Het Fries kent verschillende (stads)dialecten. Zo kun je aan het dialect dat iemand spreekt horen uit welke stad of streek de spreker vandaan komt.
Fries, kan je niks mee als je naar het buitenland gaat?? Ja hoor, in Scandinavië heel goed met (oud)Fries terecht.

Groetjes,
Akkie Bootsma.

Wommels verslag 005